Piggys Gåta!

Det var en gång en liten gris som hette Piggy. Idag var mer speciell än vanligt för han hade en jättesvår gåta som nästan ingen kunde lösa. Piggy gick först till sin lillasyster som knappt kunde prata än och kollade om hon kunde lösa gåtan. Han sa gåtan och fick till svar:
”Nöff, nöff”.
”Jaha”
tänkte Piggy och gick till sin tvillingbror Knorre för att kolla om han kunde lösa gåtan. Likadant som till lillasystern så ställde han frågan och fick till svar:
”Jag vet inte”.
Då gick Piggy till sin storebror Nasse och sa gåtan till honom också i hopp om att han skulle lösa gåtan. Men nej, se där fick han på trynet,
inte ens Nasse kunde gåtan.
Då gick Piggy till mamma och ställde om gåtan till henne. Men, inte ens mamma kunde gåtan. Då frågade Piggy var pappa var och fick till svar att han var och handlade. I väntan på att pappa skulle komma hem så gick Piggy och ställde gåtan till:
moster, som inte kunde den, morbror, som inte kunde den, faster, som inte kunde den, farbror, som inte kunde den, alla kusiner som ingen av dem kunde den och sist men inte minst så gick Piggy till sin mycket lärda fröken miss Nassa och ställde gåtan till henne. Men, inte ens hans mycket lärda fröken miss Nassa kunde gåtan. Men hennes svar var:
”Nej jag kan inte men ställ den gåtan till rektorn, hon kan ännu mer än jag och kan säkert svara på gåtan.”
Piggy gick och kollade om rektorn var i skolan. Han kollade: på rektorns kontor, i matsalen, i personalrummet, i klassrummet för 1:an, för 2:an, för 3:an, för 4:an, för 5:an och för 6:an, på fritids och sist men inte minst så kollade han på skolgården. Men, ingen stans fanns rektorn. Då kom Piggy på att rektorn kunde ju vara hemma och eftersom Piggy inte kunde rektorns adress så gick Piggy tillbaka till miss Nassa och bad att få den. Han fick den och gick sen hem till rektorn. Han plingade på hos rektorn och blev insläppt. Han sa då gåtan men till hans stora förvåning så kunde inte rektorn den. Hon sa istället att han skulle gå till kungen som visste mer än hon och ställa gåtan till honom. Piggy fick saft och kakor av rektorn och funderade på om han skulle säga till mamma först eller inte.

Han bestämde sig för att inte säga till mamma först för han var rädd att hon skulle säga att han inte fick gå till kungen. Men det han var mest rädd för var att han skulle få en utskällning av mamma både om han sa till före eller om han inte gjorde det. Så begav sig Piggy iväg till kungen. Det gick fortare än man kanske tror för han fick skjuts av en snäll bonde som ändå skulle in till slottet. När de var nästan framme så släppte bonden av Piggy för att Piggy skulle gå in genom entrén och bonden skulle in genom köksingången. När han kom fram till palatsets stora port så stod det två stora soldater där och vaktade. De hejdade Piggy när han skulle gå in, men när han berättade sitt ärende så började vakterna att skratta. Så fick Piggy äntligen komma in. Han gick fram till kungen och bugade sig och ställde gåtan. Men kungen kunde den inte. Han skickade efter sin gåtlösare men inte ens han kunde lösa gåtan.
Gåtan lyder så här:
”Om ett äpple växer i toppen av ett träd, vilken sida är då rödast?”
Kan du lösa den?

Skriv svaret i kommentarfältet om du tror du kan!

Ha det bra!
Tove

8 reaktion på “Piggys Gåta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *